Upphovsrätt - har du koll?

Publicerat: i Tips
Vilka rättigheter har fotografen till sina fotografiska verk?
Svar:
Fotografen har en ensamrätt till sina fotografiska verk i samma stund som de har skapats. Ensamrätten innebär att det enbart är fotografen som har rätt att sprida, göra exemplar av, överföra eller på annat sätt göra fotografierna tillgängliga för allmänheten. Fotografen har även ensamrätt att ändra sitt fotografiska verk eller att överföra det till en annan konstart. Ensamrätten innebär att alla andra som vill använda ett fotografiskt verk måste ha tillstånd från fotografen.
Den ideella upphovsrätten innebär att fotografen alltid ska anges i samband med sitt fotografiska verk såvida det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt och att fotografen kan motsätta sig en kränkande ändring av fotografiet eller att fotografiet förekommer i ett kränkande sammanhang.

När ska fotografens namn anges?
Svar:
Fotografens namn ska alltid anges i samband med fotografiet såvida det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt. Denna regel om fotografens ideella upphovsrätt är tvingande och kan medföra skadeståndsansvar om den inte respekteras.

Ovanstående är taget från Svenska Fotografers Förbund: Exakt källa


Jag försöker inte på något vis påstå att jag är en expert på att följa ovanstående. Men det känns som att väldigt många där ute verkligen har noll koll på detta! Jag har min bloggadress på mina bilder av en anledning. För att människor oftast inte uppger fotografen och som marknadsföring så att människor hittar hit och även kan se mina övriga bilder. Tyvärr är visar väldigt många dålig respekt till detta.
(Det är inte heller okej att göra om en redigering av någon av mina bilder utan mitt tillstånd! Varför? Jag vill kunna stå som en stolt fotograf till de bilder jag har tagit. Alla människor redigerar olika, alla människor gillar olika slags redigering. Jag kan inte stå för en redigering jag inte gjort, varesig den är riktigt bra eller dålig.Till exempel denna bilden. Alexander fotade den med min kamera igår, och jag gillade den och ville redigera/använda den. Vad gjorde jag? Jag frågade honom om tillstånd, vilket jag också fick.Kommentarer

RSS 2.0