Fröken Astor

Publicerat: i Porträtt5Dmk2 + 50mm f/1.4
MUA: Madelene Karlson, Modell: Amanda Astor, Location: Dramaten, Stockholm

Här kommer de första bilderna från plåtningen med Amanda. Jag längtar redan efter att få plåta modell igen! Speciellt nu när snön börjar försvinna och solen börjar lysa.

Frågor ang. gatufoto

Publicerat: i Tips
Det dök upp lite frågor efter att jag publicerade inläggen med gatufoton från T-centralen. Jag tänkte ta och svara på dem här.

Det känns konstigt att rikta kameran mot någon man inte känner, som kanske inte vill vara med på bild. Vad ska jag göra?
Det är konstigt att rikta kameran mot någon som man inte känner. Men efter att ha gjort det ett par gånger så blir det bättre. Jag brukar alltid fråga mig "vad är det värsta som kan hända?". Det är ofta jag riktar kameran mot någon och denne håller för ansiktet. Då tar jag ner kameran och respekterar det.

Är det inte pinsamt att ta upp kameran mot någon man inte känner?
Nej. Jag tycker inte det är pinsamt. Men det handlar nog mycket om vanesak. Det kan vara obehagligt i början, men jag tycker att gatufoto är en fin konst. Det blir så äkta bilder, så i slutändan är det värt det. Jag får möjligheten att berätta en historia via människorna jag fotograferar.

Frågar du dem först innan du fotograferar? Frågar du dem efteråt?
Jag frågar inte. När jag plåtade mycket gatufoto i Halmstad brukade jag gå fram efteråt och fråga om jag fick publicera bilden. 98 % av alla gånger fick jag ett ja. Anledningen till att jag inte frågar först är för att då försvinner ju ögonblicket. Gatufoto ska inte kännas konstlat, gatufoto ska vara de fotografier som mest äkta. Varför jag inte frågar efteråt längre är för att jag känner att det inte finns någon vits med det. Många gånger hinner personerna springa iväg så långt när du väl tagit bilden att det blir ett halvt projekt att leta upp dem igen. Dessutom behöver jag inte deras tillstånd.

Får man ta bilder hur som helst på stan? Får man publicera dem på nätet?
Det är faktiskt pinsamt hur lite människor vet om upphovsrätt. Jag tycker det borde vara obligatoriskt att lära sig om i skolan. Ja, du får fotografera vem/vad/hur du vill så länge du är på offentlig plats. Du kan stå på offentlig plats och fotografera in i genom någons fönster.
Ja, du får publicera bilderna på nätet. Så länge de inte är kränkande eller i syfte av reklam. Däremot bör man tänka sig för, någon av de du fotograferat kanske lever under hemlig identitet. Eller paret du fångade kyssandes på bild, de kanske är otrogna. Det är mycket vi inte vet om gatufotona vi tar - men för mig är det charmen med dem. Att vi själva kan bygga upp vår egna historia bakom varje bild.

Jag tycker att alla som inte är hundra på vad som gäller med upphovsrätten, vid gatufoto eller vad som gäller när du tagit en bild på din kompis bör gå in och läsa HÄR. Alldeles för få som vet vilken rätt vi fotografer har till våra verk. Och alldeles för många som bryter mot upphovsrättslagen genom felaktig användning av bilder.

Maria

Publicerat: i Porträtt
5dmk2 + 50mm f/1.4 + Cononmark 400 DL 4.0 med softbox
MUA: Madelene Karlson, Modell: Maria Nordahl, Location: Gamla Stan

Förra helgen plåtade jag Maria i Gamla Stan och fick testa min blixt on location för första gången. Skum känsla att plåta med konstlat ljus när man är så van vid det befintliga. Men roligt med lite omväxling!

Bakom kulisserna - Dramaten

Publicerat: i Behind the scenes
5Dmk2 + 50mm f/1.4 + 100mm f/2.8L
(de två sista bilderna har Madelene tagit med Nikon 5100 + kitobjektiv)

Här får ni en liten tjuvkik från gårdagens plåtning med Amanda Astor. Vi kom igång med sminkningen ganska sent och jag var lite orolig för hur ljuset skulle vara när det väl var dags att plåta, men det var inga problem som tur var. Plåtningen gjorde vi vid Dramaten i centrala Stockholm. Fina Madelene fick passa Amandas söta valp Babbsan under tiden vi plåtade, men vi gjorde en ordentlig kungastol med en väska att sitta på och en reflexskärm bakom.

Jag har precis redigerat klart bilderna från förra helgens plåtning, ska skicka iväg dem och sedan ta en paus innan jag fortsätter med Amandas bilder.

Madelene

Publicerat: i Porträtt
5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L + Cononmark batteriblixt 400 DL 4.0 med beauty dish

Här är två bilder jag knäppte på make up artisten Madelene för några helger sedan när modellerna ställde in i sista sekund. Madelene förvarnade om hur obekväm hon kände sig framför kameran, men jag tycker inte alls det syns!

Idag har jag och Madelene haft en plåtning med Amanda Astor, som jag plåtade för första gången för 1,5 år sedan i Halmstad. Det var verkligen kul att få göra någonting ihop igen! I helgen ska jag redigera bilderna från både den plåtningen, men också från förra helgens plåtning med Maria. Så förhoppningsvis kan jag bjuda på lite av resultaten i nästa vecka.

Bakom kulisserna med Maria & Madelene

Publicerat: i Behind the scenes


5Dmk2 + 50mm f/1.4
(Bilderna där jag är med har Madelene tagit med hennes 1100D + kitobjektiv)

Ursäkta för bildbomben! Jag tog ganska många bakom kulisserna-bilder på plåtningen i söndags. Jag och make up artisten Madelene har haft plåtningar inbokade två helger i rad både lördagen och söndagen. Men aldrig fått ihop det på grund av modellerna eftersom de antingen hoppat av i sista sekund eller tyvärr blivit sjuka. Så typiskt! Men i söndags lyckades vi äntligen få ihop en plåtning!

Fotoassistent sökes

Publicerat: i Vardag


iPhone + appen instagram

Eftersom jag jämt har en miljon grejer att släpa på när jag har plåtning och dessutom har en förmåga att springa ifrån min kameraväska så har jag kommit fram till att det vore kanske inte helt fel med en fotoassistent.

Därför tänkte jag kolla om det finns något intresse här från någon att följa med mig på några av mina plåtningar framöver och hjälpa till. Främsta uppgifter är att hålla reda på mina grejer när jag springer ifrån dem under plåtningen, hjälpa till att hålla reflexskärm och så vidare. Du ska kunna ta dig till Stockholm på förmiddagar, främst under helger. (Finns du i Halmstad och vill följa med på bröllop i sommar får du väldigt gärna söka också!)

Tyvärr erbjuds ingen ersättning. Jag erbjuder däremot tips som förhoppningsvis utvecklar dig som fotograf samt att du får följa med och se hur en modeplåtning går till. Du skapar också kontakter med modeller och make up artister för framtida egna samarbeten.

Intresserad? Maila till ottilia.lindell[@]gmail.com

Psst! Kan du ställa upp på en plåtning på fredag förmiddag är det ett stort plus i kanten!

instagram

Publicerat: i Vardag


iPhone 4 + apparna instagram och snapseed

Om det är något jag verkligen älskar med min iPhone så är det appen instagram! Världens bästa app. Enkelt förklarat är det en app där du kan lägga på olika filter på din bild och sedan lägga upp den och följa dina favoritfotografer.

Självklart finns det dem som lägger upp bilder tagna med sin systemkamera och så vidare, men jag tycker att charmen med instagram är att visa att man faktiskt kan få till riktigt bra bilder via iPhonen också, bara genom att vara lite kreativ med komposition och redigering.

Jag som aldrig tycks få till några direkta naturbilder känner mig många gånger mest nöjd med mina naturbilder jag lägger upp på instagram... Konstigt!

Vill ni följa mig via instagram så heter jag såklart lindellottilia.

Hjärta

Publicerat: i Vardag


5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L

Jag är en av alla dem som faktiskt tycker att alla hjärtans dag är en bra grej. För jag erkänner att jag ibland blir lite dålig på att uppskatta alla fina människor i min omgivning.

Vad som värmer mig lite extra i hjärtat idag är att min bästa vän just nu sitter på ett flygplan hem till kalla Sverige efter att ha tillbringat ett par månader i Australien. Nu kan jag snart ringa henne när jag vill. Fantastiskt!

T-centralen #2

Publicerat: i


5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L

Här är de sista gatufotona från förra helgen tagna på T-centralen i Stockholm. Jag lyckades med det otroliga att springa in i en campinggranne från Peace & Love-festivalen medan jag sprang runt med kameran där. Roligt återseende minst sagt!

Har ni några frågor om gatufoto?

Selfportrait - black & white

Publicerat: i


5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L + Cononmark batteriblixt 400 DL 4.0 med beauty dish

Häromdagen knäppte jag ett par självporträtt till. Eftersom både blixt och kamera står uppe på stativ så går det ganska bra att köra lite spontant sådär. Dessutom vill jag ju verkligen testa min blixt nu, och jag har ju inte direkt tillgång till så många andra levande ting än mig själv.

Jag är verkligen supernöjd med min blixt hittills, däremot är det inte så tacksamt att den är så stor med softbox på. Jag orkar inte montera ner softboxen (tog mig en hel dag att få ihop den, mycket svett och tårar där ska jag be att få meddela!) och den är ju trots allt 60x80cm.

T-centralen

Publicerat: i


5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L

Hur längesen var det inte jag la upp en massa gatufoto? Jag vet ett tag jag bara plåtade massa gatufoto i Halmstad... Och det märks ju att man kommit ur det. Det är minsann läskigt att lyfta kameran första gången mot en människa som du inte känner. Däremot så kommer jag i form så fort jag tagit min första bild i princip.

Just dessa är tagna på T-centralen i Stockholm. Jag hängde där under en halvtimma och gick fram och tillbaks längs perrongerna och såg folk komma och gå...

-11 grader

Publicerat: i


5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L

I lördags låg jag i sängen alldeles för länge, men när jag väl lyckats slänga av mig täcket och kommit upp så bestämde jag mig ganska fort för att gå ut och fotografera. Trots att termometern stod på stadiga -11 grader. Men jag ville ut och plåta, och då ska inte några minusgrader få stoppa mig.

Jag gick till tunnelbanan och detta är bilderna jag tog på vägen dit. Sedan åkte jag in till T-centralen och fotograferade gatufoto där. Men de bilderna får ni se en annan dag...

Söndagsmöten

Publicerat: i Vardag


Jag ska alldeles strax åka in till Stockholm för att spendera denna söndagen på två möten. Det gäller två samarbeten för mina kommande plåtningar. Jag hoppas att vi har samma tankar och idéer inför plåtningar, jag tror verkligen att det kan bli bra! Det blir ju lite som att starta om här uppe för mig, jag har inga direkta kontakter här uppe att samarbeta med inför plåtningar, men det är å andra sidan roligt också - att börja om.

Självporträtt

Publicerat: i
5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L + Cononmark batteriblixt 400 DL 4.0 med 60x80 softbox

Här kommer de första testbilderna med min blixt! Jag som endast använt det befintliga ljuset senaste åren hade faktiskt väldigt roligt med blixten idag. Egentligen är min tanke att den ska användas tillsammans med det befintliga ljuset on location, men självklart kul att testa den inomhus också!

Nästa helg har jag ett par plåtningar inplanerade och troligtvis lär min blixt få följa med på de plåtningarna. Det ska verkligen bli kul att få testa den on location. Can't wait!

Modeller sökes

Publicerat: i Vardag


Jag söker modeller för Time For Prints-plåtningar*.

Mina krav:
- Du ska vara över 14 år
- Du ska vara bekväm framför kameran (inte påpeka att din näsa ser ful ut på varenda bild t.ex.)
- Du ska kunna hålla tider (att vara sen till en plåtning där make up artist, fotograf och stylist väntar funkar inte!)
- Vara beredd på att bilderna kommer vara i fashion-stuk (vill du med andra ord ha en ny profilbild på Facebook kan du anlita mig som porträttfotograf via min hemsida.)
- Plåtningarna kommer ske förmiddagar i Stockholm, så du ska ha möjlighet att befinna dig där.

Hur du ansöker:
Skicka ett mail till ottilia.lindell[a]gmail.com där du uppger följande:
- Ålder
- Längd
- Tidigare erfarenhet (inget krav)
- Bifoga minst två bilder på dig själv, en ansiktsbild och en helkroppsbild

*Time For Prints = Time For Prints kallas också TFP och betyder att alla inblandade samarbetar och inte tar något betalt då bilderna ska utöka alla inblandades portfolio.

Feyona in colour

Publicerat: i Porträtt

5Dmk2 + 100mm f/2.8L

Jag har tre bilder till från plåtningen med Feyona för några veckor sedan, men dessa i färg. Grymt sugen på att plåta igen. Om jag har tur kanske jag lyckas klämma in någon plåtning i helgen. Det är värt att frysa lite, dessutom brukar det vara modellen som får frysa mer än fotografen. Så egentligen ska jag inte klaga.

Cononmark batteriblixt 400 DL 4.0

Publicerat: i


iPhone 4 + apparna instagram och Snapseed

Idag fick jag min blixt Cononmark batteriblixt 400 DL 4.0 levererad till dörren av företaget jag beställt den av - HTfoto.se. Ganska bra service om jag får säga det själv!

Jag som inte fotograferat med blixt sedan jag läste foto på gymnasiet, och än mindre någonsin satt ihop en, var ganska så lost när jag skulle få ihop det. Jag har beställt både med beauty dish och med softbox. Jag har inte ens orkat mig på att få ihop softboxen än. Men nu är jag i alla fall väldigt pepp på att plåta on location med blixt! Skönt att jag är ledig enda tills måndag nu så jag kan bekanta mig med den.
RSS 2.0