Frågor ang. gatufoto

Publicerat: i Tips
Det dök upp lite frågor efter att jag publicerade inläggen med gatufoton från T-centralen. Jag tänkte ta och svara på dem här.

Det känns konstigt att rikta kameran mot någon man inte känner, som kanske inte vill vara med på bild. Vad ska jag göra?
Det är konstigt att rikta kameran mot någon som man inte känner. Men efter att ha gjort det ett par gånger så blir det bättre. Jag brukar alltid fråga mig "vad är det värsta som kan hända?". Det är ofta jag riktar kameran mot någon och denne håller för ansiktet. Då tar jag ner kameran och respekterar det.

Är det inte pinsamt att ta upp kameran mot någon man inte känner?
Nej. Jag tycker inte det är pinsamt. Men det handlar nog mycket om vanesak. Det kan vara obehagligt i början, men jag tycker att gatufoto är en fin konst. Det blir så äkta bilder, så i slutändan är det värt det. Jag får möjligheten att berätta en historia via människorna jag fotograferar.

Frågar du dem först innan du fotograferar? Frågar du dem efteråt?
Jag frågar inte. När jag plåtade mycket gatufoto i Halmstad brukade jag gå fram efteråt och fråga om jag fick publicera bilden. 98 % av alla gånger fick jag ett ja. Anledningen till att jag inte frågar först är för att då försvinner ju ögonblicket. Gatufoto ska inte kännas konstlat, gatufoto ska vara de fotografier som mest äkta. Varför jag inte frågar efteråt längre är för att jag känner att det inte finns någon vits med det. Många gånger hinner personerna springa iväg så långt när du väl tagit bilden att det blir ett halvt projekt att leta upp dem igen. Dessutom behöver jag inte deras tillstånd.

Får man ta bilder hur som helst på stan? Får man publicera dem på nätet?
Det är faktiskt pinsamt hur lite människor vet om upphovsrätt. Jag tycker det borde vara obligatoriskt att lära sig om i skolan. Ja, du får fotografera vem/vad/hur du vill så länge du är på offentlig plats. Du kan stå på offentlig plats och fotografera in i genom någons fönster.
Ja, du får publicera bilderna på nätet. Så länge de inte är kränkande eller i syfte av reklam. Däremot bör man tänka sig för, någon av de du fotograferat kanske lever under hemlig identitet. Eller paret du fångade kyssandes på bild, de kanske är otrogna. Det är mycket vi inte vet om gatufotona vi tar - men för mig är det charmen med dem. Att vi själva kan bygga upp vår egna historia bakom varje bild.

Jag tycker att alla som inte är hundra på vad som gäller med upphovsrätten, vid gatufoto eller vad som gäller när du tagit en bild på din kompis bör gå in och läsa HÄR. Alldeles för få som vet vilken rätt vi fotografer har till våra verk. Och alldeles för många som bryter mot upphovsrättslagen genom felaktig användning av bilder.

Kommentarer

RSS 2.0