Öland - tips?

Publicerat: i
 
5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L
 
Om lite mindre än två veckor går jag på min korta, men välförtjänta semester! Jag kommer börja med en roadtrip till Öland med världens bästa Michaela. Jag har varit där en hel del innan då jag har mestadelen av min släkt i Kalmar, men tänkte ändå höra om ni har några tips på vad vi inte får missa? Tanken är att vi ska köra runt på Öland med kamerorna i högsta hugg. Bra början på en semester!

Test: 50mm f/1.8, f/1.4 och f/1.2

Publicerat: i Recensioner
På er begäran har jag testat Canons tre 50mm - det perfekta porträttobjektivet! Ett objektiv jag tycker att alla bör ha, eller ha haft i sin kameraväska.Canon 50mm f/1.8 II

+ Lätt
+ Enkelt att släpa med sig som extra objektiv
+ Bra ljusinsläpp
+ Billigt!
+ Skarp
+ Bra färgåtergivning

- Plastigt
- Byggkvalitén
- Autofokusen låter högre än ett skrikande barn
 
Pris: ca 1000 kr
Bilder tagna med objektivet:
(klicka för att förstora dem)
 
Canon 50mm f/1.4 USM

+ Snabb autofokus
+ Bra normaloptik!
+ Ljusinsläppet
+ Litet
 
- Autofokusen låter fortfarande ganska mycket
- Närgränsen hade gärna fått vara bättre
- Ej vädertätat
 
Pris: ca 3200 kr
 
Bilder tagna med objektivet:
(klicka för att förstora dem) 
Canon 50mm f/1.2 L USM
 
+ Bra färgåtergivning
+ Tyst och snabb autofokus
+ Stor fokusring
+ Byggkvalitén
+ Vädertätat!
+ Motljusskydd ingår
 
- Stort och klumpigt
- Svårt att få exakt skärpa på f/1.2

Pris: ca 13500 kr
 
Bilder tagna med objektivet:
(klicka för att förstora dem)
 
 
 
Jämförelse: Canon 50mm f/1.8, f/1.4 och f/1.2
 
Den största skillnaden mellan objektiven är autofokusen. Den blir snabbare och framförallt tystare desto bättre glugg du satsar på av dessa. Även byggkvalitén blir bättre. Om jag går och håller mitt f/1.8 i handen kan jag både höra och känna hur det rör sig inne i objektivet vilket du inte gör med de andra två. Om vi tittar på bildkvalitén så tycker jag inte att det är särskilt stor skillnad. Det du vinner på att lägga mer pengar på ditt 50mm är lite bättre ljusinsläpp, bättre byggkvalité och autofokus.

Om jag håller handen på hjärtat är det inte så att jag dreglar särskilt mycket efter f/1.2:an. Det är en fantastisk glugg, men det är inte så stor skillnad jämfört med min f/1.4. Det jag kan sakna är framförallt vädertätningen, eftersom mitt 50mm är mitt standardobjektiv. Men om det är värt 10.000 kr mer? Tveksamt!
 
Jämförelsebilder objektiven emellan (plåtat ihop med 5Dmk2):
(OBS! Svårt att få till en exakt likadan bild mellan objektiven).
 
 
 

 
 
 

BTS - Yellow Alicia

Publicerat: i Behind the scenes


Bild: Madelene med iPhone4

Såhär såg det ut när jag plåtade bilderna på Alicia i förra inlägget! Folk som gick förbi glodde en del, man ser ju inte riktigt klok när man står där med en fet kamera och håller en maskros precis framför linsen samtidigt som man plåtar en modell.

Yellow Alicia

Publicerat: i Porträtt


Canon 5Dmk2 + 100mm f/2.8L
MUA: Madelene Karlson, Modell: Alicia F. - ZAP Models, Location: Danderyd

Sist jag plåtade Alicia var det riktigt skitväder rent ut sagt. Mulet, grått, regnigt och tråkigt. Men vill man ta lite somrigare bilder så kan det trots allt gå ändå. Behind the scenes-bild kommer imorgon!

Båstad utsiktsplats

Publicerat: i


5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L

Hur härligt är det inte att susa fram på västkusten (bästkusten!) med rutorna nerrullade, en bra låt på radion som du så vackert kan skriksjunga med till samtidigt som sommarvinden slår dig? Sist jag var hemma i Halmstad tog jag en förmiddag och bara åkte runt, jag och kameran. Njöt av att vara hemma och ha världens bästa utsikter. Jag åkte ner till Båstad och körde runt. Här är från utsiktsplatsen mellan Båstad och Torekov. Hur fint!?

Halländskt landskap

Publicerat: i


Canon 5Dmk2 + 24-70mm f/2.8L

Jag hade ett par fantastiska dagar i Halmstad, så bra att jag drog på mig en onödig förkylning och ligger i sängen och snorar denna helgen. Jag hann med att träffa alla mina saknade vänner som varit ute i världen på vift, men bäst av allt var nästan att jag även hann med en snabb fika med Michaela i Göteborg innan det var dags att gå ombord på mitt tåg hem.

Jag gissar att många av er har gått på sommarlov nu. Jag önskar att jag också hade ett helt sommarlov att njuta av solen på. Istället har jag en veckas semester i juli att se framemot! Resten av sommaren kommer jag jobba och planera fototräffen i slutet på sommaren. Vad har ni för sommarplaner?

Halmstad

Publicerat: i Vardag


iPhone 4

Anledningen till varför det är så tyst här - jag är hemma i Halmstad ett par dagar! Jag åkte hit igår och dagarna innan har varit stressiga, så det var oerhört skönt att komma hit och vara långledig. Det blev en roadtrip hit med min bästa killkompis. Hittills har jag hunnit mysa med mina saknade katter, grilla, hälsa på finaste extramormor, njuta av den friska luften och umgås med vänner. Innan jag åker hem ska jag återförenas med världens bästa tjejgäng som inte träffats hela gänget på nio månader! Jag tänkte passa på att njuta av ledigheten, så vi hörs när jag är tillbaks i storstaden!

Rosendals trädgård med Tove

Publicerat: i Vardag


 

5Dmk2 + 50mm f/1.2L

I söndags var jag och Tove ute på Djurgården och gick omkring med kamerorna i högsta hugg. Det slutade med att vi hamnade i Rosendals trädgård, liggande i gräset i skuggen med kameran på magen. Inte helt lätt att hitta någon vettig plats att knäppa porträtt på i det hårda ljuset (solsken utan moln = massa skuggor i ansiktet).
RSS 2.0