Sturekatten

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 18-55/2.8-4
 
Igår hängde jag och pappa på Sturekatten, ett av Stockholms äldre caféer. Jag har länge tänkt gå dit, men det blir aldrig av. Istället hamnar man på någon klassisker som Espresso House som man redan sett en miljon gånger. Mitt på Östermalm och i folkmängden - men vad annorlunda när man kommer in. Slipper stressen från gatorna.
 

Tallinn

Publicerat: i , Resor
 
Jag började min morgon med att glida in i Stockholms skärgård ute på soldäck med en latte i handen. Efter en 40-timmars kryssning till Tallinn kändes det som en ganska bra avslutning.
 
Här är lite av mina turist/minnesbilder från resan. Min pappa har sett ut som en riktig turist med Sverigekeps, vatten i ena bakfickan och en Tallinn-karta som sticker upp ur andra och i handen en kamera. 
Första natten på kryssningen trillade pappa in i hytten halv fyra på morgonen. Han hade stått på ungdomsklubben på båten och dansat. Jag hade gått hemåt vid två, nöjd över att ha fått dansa på klubb med min pappa (det lär inte hända igen). Det känns inte helt okej att min pappa orkar hålla igång längre än mig.
 
Klockan är nu 19.12 och jag ska börja dra mig till sängs, tro det eller ej. Men jag är helt slut, och imorgon drar min arbetsvecka igång.

trappsteg

Publicerat: i , Porträtt
 
5Dmk3 + 100/2.8L
Modell: Eleonore Lilja MUA: Sarah Egonsson
 
Medan jag spenderar en dag i Tallinn får ni kika på Eleonore. Vi hann bara knäppa någon enstaka bild här innan vi bokstavligt talat sprang vidare - vi hittade den perfekta rekvisitan till vår plåtning och ville verkligen inte missa den chansen.

ABBA, Rosendal och Djurgården

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 35/1.4
 
Jag älskar när Stockholm bjuder på finväder. Det var strålande sol hela dagen igår. Pappa och jag tog färjan ut till Djurgården, var på ABBA-museet, Rosendals trädgårdar och avslutade med en enorm glass i solen efter att ha gått från Djurgården in till centralen längst med Strandvägen.

Idag beger vi oss iväg på kryssning till Tallinn. Pappa har tjatat hela helgen om att vi ska ta en endagskryssning. Han älskar att åka båt. Tro mig - det har varit svårt att försöka undanhålla för honom att han ska få spendera 40 timmar på en båt.

Pappa på besök

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 35/1.4
 
Igår kom min pappa hit på besök. Vi spenderade vår kväll i Gamla stan. Min plan var att göra pappa lika frälst på Vapianos Pollo Piccante som jag är. När jag kunde checka av det från min lista gick vi bara runt och tog det lugnt. Däremot så ska ju min pappa prata med allt och alla så det slutade med att han såg till att jag fick en guidad tur i Gamla stan från någon som var ute och rastade sin hund. Vi fick i alla fall se Sveriges minsta staty - järnpojken innan vi knallade tillbaks till centralen.
 

Retrolookin'

Publicerat: i , Porträtt
 
5Dmk3 + 50/1.4
MUA: Sarah Egonsson Modell: Eleonore Lilja
 
Wow - vilken fantastisk modell Eleonore är! Så lätt att jobba med och hon hinner nästan byta posering innan man har hunnit trycka av bilden. Förra helgens plåtning var en riktig inspirationsboost för mig som haft brist på inspiration under en period. Vi var ett riktigt dreamteam. Egentligen skulle vi gjort plåtningen för två veckor sedan, men fick avbryta efter sminkningen och jag är hur glad som helst för det. Vi hade inte fått till samma grymma bilder i så fall.

Idag kommer min pappa hit. Jag bjöd ju min mamma på en resa till Prag i våras, och denna gången är det pappas tur att komma iväg på lite äventyr. Kvalitetstid med pappa tills på tisdag är inte helt fel. Vad jag däremot inte ser framemot är att sova jämte världens kanske värsta snarkare.
 

Stockholms-stressen

Publicerat: i , Vardag
 
X-E1 + 35/1.4
 
Såhär ser mina mornar ut... Världens rusch till tunnelbanan, och sen när jag väl sitter på tunnelbanan kan ni ge er fan på att jag aldrig lyckas hålla mig vaken! Precis som mannen på bilen så slocknar jag alltid illa kvickt. Om jag inte har slocknat innan jag är vid andra tunnelbanestoppet så är det ett mirakel. Hittills har jag åtminstone aldrig åkt för långt, utan alltid lyckats hinna gå av där jag ska.
 

workshop

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 14/2.8
 
Det finns många fördelar med att jobba på Scandinavian Photo. En av dem är att ibland kan man få vara med på workshops! Det fick jag, förra helgen. Det var Fujifilm som hade ordnat en workshop till de första som köpte en Fujifilm X100s. En workshop i gatufotografering med Knut Koivisto. Jag var med och dokumenterade dagen.
 

in bloom

Publicerat: i , Porträtt
 
5Dmk3 + 50/1.4
Modell: Alicia 
 
Vet ni vad? Jag har plåtat både igår och idag! Jag och Alicia hade perfekta planer och jag hade en grym location i tanke som jag spanat ut för längesen. Tror ni inte dem håller på och renoverar där då typ? Bara att tänka om... Inte helt lätt idag när det var helt klarblå himmel och sol - inte mitt favorit-foto-väder direkt. Men efter fyra timmars plåtande en måndag så har vi knåpat ihop ett par bilder.
 

Makrofotografering - här är tipsen!

Publicerat: i Tips
 
Säsongen för att plåta makro är äntligen här igen! Är du redo? Jag bjuder på lite tips på hur du tar en bra makrobild idag.

Vilket objektiv ska jag använda?
Om du inte har ett rent makroobjektiv - välj det objektivet med bäst närgräns. Närgräns står för det kortaste avståndet objektivet kan fokusera på. Teleobjektiv har ofta en närgräns på över en meter, men ger dig å andra sidan en längre brännvidd och därmed också större förstoringseffekt på det du fotograferar.

Vilket bländartal ska jag använda?
Jag gillar när bara objektet du ska framhäva i din makrobild är skarp. När du fotograferar makro blir skärpedjupet mindre desto närmre du kommer, då kan det vara bra att blända ner.

Vad ska jag använda för bakgrund?
Se till att använda en så neutral bakgrund som möjligt. Kanske kan du hitta någon färgglad bakgrund som passar? Genom att använda en neutral bakgrund lyfter du fram det du fotograferar ytterligare, så försök undvik en bakgrund som tar fokus från det du fotograferar.

Live-view?
Ett tips när du krälar omkring på marken är att plåta med live-view (de flesta moderna kameror kan man göra detta med). Många har även vinklingsbar skärm - och det är nu den verkligen kommer till nytta!

Stativ eller bildstabilisering - hur viktigt är det?
När du plåtar något på så nära håll och med kort skärpedjup kan du få en oskarp bild om du rör dig minsta lilla. Med stativ minskar du risken att skaka till. Föredrar du att plåta handhållet är bildstabilsering att föredra. Jag själv kör alltid handhållet, för jag är för lat för att plocka fram mitt stativ...


Nu har vi gått igenom tipsen för när du väl plåtar makro. Om du inte vill köpa ett makroobjektiv finns det några billiga alternativ.

Närbildslins
Närbildslins är ett billigt tillbehör för att komma närmre. Det är ett filter med olika gångers förstoring. Man kan använda flera samtidigt, sätt i så fall den starkaste linsen närmst objektivet.

Mellanringar
Dessa monteras mellan kamerahuset och objektivet och innehåller inga linser. Objektivets avståndsområde flyttas närmre kameran och då kan du fotografera mindre delar av motivet. Värt att tänka på är att du förlorar ljus genom att sätta på en mellanring. Även med mellanringar kan man använda flera stycken samtidigt.

Fotonördstillbehören under 600 kronor

Publicerat: i , Tips
 
Alla fotografer är allt som oftast nördar. Så även jag. Här är lite nördiga grejer som jag inte hade tackat nej till.

- Bakre objektivlock med brännvidden så du lätt kan hitta rätt i fotoväskan.
- Teleobjektiv till din iPhone.
- Litet stativ till din systemkamera som du kan fästa nästan varsomhelst.
- Kaffemugg i form av ett objektiv, finns till både Canon och Nikon.
- Salt- och pepparkar i form av en filmrulle.
 

5D mark III

Publicerat: i , Vardag
 
Titta vad som fick följa med mig hem igår! Och denna gången på riktigt, inget hemlånat exemplar.

Som ni kanske vet har jag tappat fotoinspirationen på sistone, men den är på väg tillbaks tack vare min Fujikamera! Därför kan man ju undra varför jag väljer att uppgradera när kameran på sistone mest fått stå och samla damm... Men andrahandsvärdet på min 5D mark II sjunker, och när vi fick in en tre månader gammal 5D mark III begagnat på jobbet valde jag att slå till. Bytte in min 5D mark II och fick lägga en lite mer lagom summa emellan. Nu peppar jag för att få plåta igen, som tur är har jag plåtning redan på söndag.
 
Jag har en känsla av att jag och tysta läget kan bli riktigt bra vänner...

Jag är en glasögonorm...

Publicerat: i , Självporträtt


Canon 5Dmk2 + 100/2.8L + Speedlite 430EX

Jag har inte hittat några glasögon jag trivs i än. Och då har jag haft glasögon sedan 2007. Jag trivs bäst i mina linser. Konstigt det där. Ändå har jag hunnit införskaffa mig tre par glasögon utan att fastna för några av dem under åren. Antingen tröttnar jag, eller så är dem obekväma... Nu har jag letat i över ett år efter några som skulle kunna funka - utan framgång. Mina linser hänger med ett tag till med andra ord!
 

sista ljuset i mars

Publicerat: i , Porträtt
 
Canon 5Dmk2 + 85/1.2L
Modell: Sabine Location: Årstaberg
 

Petite France

Publicerat: i , Vardag
 
X-E1 + 35/1.4

Igår efter en halv dag framför datorn kände jag att lite frisk luft vore inte helt fel. Jag åkte in till jobbet och lämnade ett par nycklar, plåtade lite street och satte mig på Petite France på Kungsholmen. Fantastiskt ställe! Min franska är ju något ringrostig och ganska obefintlig trots att jag läste det på högstadiet, men visst är det något speciellt med att höra folk prata franska?
 

En lång väg kvar...

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 14/2.8
 
Det är något visst med att vara ledig en måndag. När alla morgontrötta kliver upp, ligger jag kvar. Gottar ner mig ännu mer under täcket, vänder på mig och somnar om. Twitter överröses varje måndag med klagomål om att det är just måndag. Varje twittermåndag småler jag.
 
Just denna måndagen sitter jag här, nyduschad med frukost i magen och en halv kopp kaffe kvar och försöker komma på vad som är viktigast att få gjort idag. Med en knapp månad kvar står Fototräff på mitt schema idag.
 

En rosa värld

Publicerat: i , Vardag
 
X-E1 + 35/1.4 + 14/2.8
 
Sådana här bilder ser man överallt nu. Fantastiska Kungsträdgården. Man måste ju dit och fotografera. För mig är det ju bara andra året som jag får uppleva denna fina rosa värld. Tänk att när Kungsträdgården blommar är det en sådan stor grej att det till och med visas på nyheterna över hela landet...
 
På dagarna är det helt smockat här, det går inte att ta sig fram... Så jag åkte dit innan jobbet idag, en tidig lördagsmorgon. Det var jag och ett gäng fotografer till (kunde inte ens räkna alla som stod med sina stativ och kameror på en hand typ).
 

Vapianolunch med Michaela

Publicerat: i , Vardag
 
X-E1 + 35/1.4
 
Ni som följer mig och Michaela vet vilka Vapiano-nördar vi är. En kamera i ena handen och en Pollo Piccante från Vapiano i andra, så är vi båda två ganska nöjda med livet. Så när Michaela var i Stockholm en snabbis i veckan kom hon med Vapiano-bud till mitt jobb på min lunch. Bästa lunchen nånsin! Att dessutom ha Rålambshovsparken precis utanför jobbet är lyx. Jag somnade senast där i solen idag på min lunch... Kändes sådär att stå nyvaken och hjälpa kunder efter det.
 

Frihamnen

Publicerat: i , Självporträtt


 
5Dmk2 + 100/2.8L + 24-70/2.8L
 
Förra veckan när det var en ledig dag mitt upp i vardagen (första maj), så passade jag på att dra ut och plåta. Jag var i Frihamnen och hittade riktigt grymma fotoställen. Varför har jag inte varit där tidigare!? Jag vet ju definitivt vart jag ska köra någon av mina kommande plåtningar någonstans.

Psst! Detta kan vara första gången nånsin som jag inte har något svart på mig över huvud taget?!

street

Publicerat: i , Vardag
 
X-E1 + 35/1.4

Rosa

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 35/1.4

I söndags när vi skulle ut och testa kamerorna sprang vi förbi Kungsträdgården. Jag har hört att det slagit ut nu... Det måste vara något av det bättre med att bo i Stockholm under våren, att få se det. Fantastiskt fint, men alltid väldigt mycket folk.

umgås med solen

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 35/1.4

Det var bland annat jag, kameran, solbrillorna och ett par jordgubbar som bestämde oss för att njuta av solen i Hagaparken idag. Jag älskar verkligen våren. Att kunna ligga i gräset i solen utan att svettas ihjäl. Däremot tar ju solen mer än vad man tror... det är ganska mycket tomat-varning på mitt ansikte och delar av armar just nu.
 
Resten av dagen har jag planerat för fototräffen. Det är knappt 40 dagar kvar nu. Ni glömmer väl inte att anmäla er till eventet här? Det blir så mycket enklare för oss att planera när vi vet på ett ungefär hur många ni är som planerar att dyka upp!

Fujifilm utbildning

Publicerat: i , Vardag
 
Fuji X-E1 + 35/1.4
 
Igår var jag på utbildning med Fujifilm som bland annat innehöll en workshop i gatufotografering med Fujifilms X-fotograf Knut Koivisto. Riktigt rolig dag, blandad med info om Fujifilms kameror, att få testa kamerorna in action och att snacka fotonörderi med andra säljare.
 
Det här var min andra bild jag tog. Och den gör mig så sjukt frustrerad... Jag vill sååå gärna veta historien bakom. Vad gör rosen där inlindad i en tidning? Hur hamnade den där? Hur slutade historien? Jag vill veta mer!
 

Frukost i sängen

Publicerat: i , Vardag
 
Godmorgon! Idag börjar jag dagen med frukost i sängen. Jag ska snart smita iväg på utbildning med Fujifilm. Otroligt skönt att hinna ha en lugn morgon hemma innan man behöver röra sig mot jobbet. Så idag spenderar jag min lördag med Fujifilms snygga retrodesign kameror. Morgondagen bjuder på en plåtning. Helt okej helg i sikte!
 

London IIII

Publicerat: i , Resor
 
Sista dagen i London och hur tröttna som helst ville vi hinna med sjukt mycket innan vårt flyg gick på kvällen... Vi började med att åka till Tower Bridge och plåta. Därefter tog vi oss till Buckingham Palace och tog vår första och enda turistbild! Vi sa att vi skulle ta turistbilder resten av dagen på oss tillsammans. Hur det gick? Inte alls.

Därefter skulle vi åka till ett ställe som vi fått tipsat om skulle ha grym vintageshopping. Men det kunde vi inte hitta och stressade som vi var hade vi inte direkt tid att leta heller. Vi tog lunch på KFC som så många pratat om. Vad är hype:n om? Jag förstår inte, det är precis som Mc Donald's fast bara kyckling...

Därefter gjorde vi vår sista shopping. In på Primark en sista gång och plocka på sig en massa. Vi åkte även förbi och såg Harrods. En fikapaus och sedan var det dags att röra sig mot flyget.

Jag vill tillbaks - nu! Världens härligaste stad och känner att det finns så mycket mer att göra och se. Tills nästa gång slipper jag och Michaela sitta och diskutera på flyget hur det kommer sig att flygtiderna skiljer så mycket (nu vet vi om tidsskillnaden). Måsten till nästa gång: Harry Potter-museumet (det fanns ej biljetter kvar under våra dagar i London) och London Dungeon (om jag åker med Michaela i alla fall).
 
 

London III

Publicerat: i , Resor
 
Nästsista dagen i London började vi med att spendera på Madame Tussauds, som var över förväntan för min del. Jag trodde bara att det skulle vara massa vaxdockor. Bäst av allt var spökrundan. Jag garvade mig igenom hela och Michaela gallskrek sig igenom den, speciellt när dem tryckte in henne i varje hörn. Minnet av detta kommer jag leva på länge!

Därefter tog vi oss till Abbey Road och var såklart tvungna att ta den klassiska bilden. Sjukt hur mycket folk som kan stå och bara glo på ett övergångsställe...

Det var London Marathon och vi hade planerat att även se Big Ben och London Eye. Det blev inte riktigt de klassiska turistbilderna kan vi väl säga. En sen lunch blev klassikern fish n' chips på Garfunkels med kanske den mest otrevliga servitrisen jag mött.
 
Vi fortsatte vår dag i Hyde Park på cykel - något av det bästa med vår Londonresa. Hur mysigt som helst att cykla runt där. Även om jag var väldigt vilse (och livsfarlig) i vänstertrafiken. Fikapaus i gräset bland blommorna med en våffla.

På kvällen lämnade vi kamerorna hemma, men kvällen spenderades i China Town efter att en tunnelbanegubben gjort hela vår Londonvistelse. Världens skönaste snubbe! Vi käkade kinesiskt och hängde även på en engelsk (såklart!) pub.
 

London II

Publicerat: i , Resor
 
Vår andra dag i London spenderade vi först i Camden på marknad. Hur mycket svenskar som helst, men bra shopping (även om jag inte hittade något egentligen). Här prutades det inte bara på kläder, utan även en kvinna som försökte sälja mat till oss prutade. Och prutade. Och prutade... Vi visade att vi inte ens var intresserade från början, men herrejisses vad sur hon blev när vi gick. "What a waste of my time!!". Tillslut satte vi oss, med något som skulle likna mat i en park i solen.
 
Därefter åkte vi till Notting Hill, men det får bli ett eget inlägg för jisses vad vi plåtade där... Eftermiddagen spenderades på en sightseeing-buss. En sådan där med två våningar och utan tak. Såklart var vi tvungna att sitta där uppe. Och luras inte av bilderna - det var svinkallt! Från att tidigare under dagen gått i bara linne och njutit till att sitta och skaka på en buss för man fryser så mycket... Åtminstone så fick vi se väldigt mycket av London!

Dagen avslutades på en restaurang där vi själva fick steka vårt kött. Det var också här jag insåg att min kamera (Fujifilm) gått sönder. Autofokusen hade fastnat på manuellt läge. Kan ju säga att jag inte var glad resten av den kvällen... Nu är den på reparation åtminstone, och jag kunde plåta resten av London-vistelsen ändå.
RSS 2.0