Hejdå januari!

Publicerat: i Vardag
 
5Dmk3 - 50/1.4
 
Idag hänger jag framför datorn mellan tvättarna. Det måste vara något utav det tråkigaste som finns - att tvätta. Och jag är van att ha egen tvättmaskin, så att behöva boka och vara hemma och tillgänglig medan man tvättar är skittrist.
 
Hur som så är jag glad att februari är här imorgon. Ett steg närmare våren. Och ett steg närmre starten av min utbildning.

Onsdagsmiddag

Publicerat: i Vardag
 
5Dmk3 + 50/1.4
 
Här har vi ännu en onsdagsmiddag med Marica. Det kan vara den bästa uppfinningen någonsin, känns magiskt att få träffas över en middag en gång i veckan numera, när man tidigare sågs max några gånger per år eftersom vi bodde femtio mil ifrån varann. Och även om jag är sämst i köket så lyckades jag få till fetaostbiffar som blev riktigt goda. Det ska verkligen bli spännande att se om jag blir bättre på matlagning om vi fortsätter med våra onsdagsmiddagar - nu har jag ju lite press på mig att prestera...
 

I sällskap av Michan

Publicerat: i Vardag
 
Igår när Michan smsade att hon stod i min hiss så låg jag och sov. Men lyckades slänga mig upp och yrvaket öppna och släppa in henne. Vi hade filmkväll. Awesome. Mer sånt mitt i veckan!
 

Favoritskorna

Publicerat: i Vardag
 
5Dmk3 + 50/1.2
Tack till Rebecka för hjälpen med de två sista bilderna!
 
Jag är så kär i dessa skorna... Jag köpte mina Nike Free 5.0 nyligen med mitt presentkort på Zalando. Jag har ett par rosa/oranga som jag köpte tidigare i somras och bokstavligt talat lever i. Det är den absolut skönaste skon jag vet. Egentligen är de till för att springa i, men jag använder de till vardags. Dessutom är de perfekt när man står i butik och jobbar en hel dag. Jag var den som jämt gick i sneakers när jag gick i högstadiet. Jag har aldrig varit mycket för klackar och när folk gick över till lite mer dressade skor även till vardags så levde jag i mina Converse. Gissa om jag är glad över att sköna sneakers är tillbaks... Jag funderade ett tag på att klicka hem den svarta varianten, men jag som jämt går runt i svarta eller jordnära färger på mina kläder kände att det inte skadade med en färgklick på foten. Det var snabbare leverans än väntat, så stor tumme upp på det! Jag är så himla otålig när jag beställer något från nätet, man vill ju ha sin beställning med en gång.

söndagsfrukost

Publicerat: i Vardag
 
Mitt wifi har lagt av sedan några dagar... Och i kombination med att det inte händer särskilt mycket i mitt liv just nu så blir det tomt här. Längtar verkligen till att få börja plugga. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga för snart fyra år sedan när jag tog studenten... Jag önskar att jag hade mer inspiration och lust till att fotografera nu när jag har tid, men tyvärr inte.
 

Sconesfrukost

Publicerat: i Vardag
 
När Amanda undrade om vi skulle äta frukost och nybakta scones till frukost ihop idag var jag inte sen med att tacka nej. Hur bra granne kan man ha egentligen?
 
Jag har sovit riktigt kasst i natt, så om jag känner mig själv rätt så blir det mestadels häng på soffan idag. Och lite frisk luft med Michan, tvingade henne att komma över och hänga med mig idag.

Snölandskap

Publicerat: i Vardag
 
Fuji X-E1+ 18-55/2.8-4
 
Nu har vintern kommit till oss i söder också. Enda sedan jag kom hem till föräldrarna i Halmstad så har det blåst ganska rejält ute. Men första riktiga snön är ju alltid lite mysig, även om jag vet att jag snart kommer vara dödstrött på den. Nåväl, trots riktigt dåliga vägar så lyckades jag ta mig både till och hem från min väns examensfest i Markaryd igår. Jag trodde jag skulle köra fast säkert fem gånger på vägen hem då snön blåst upp rejält på vägarna och det inte hade plogats... Hur skönt som helst när jag väl parkerat hemma och insåg att jag skulle få sova i en säng och inte i bilen, insnöad någonstans.
 

Min vecka

Publicerat: i Vardag
 
Sämsta uppdateringen i veckan och eftersom mitt minne är sämst är det väl bäst att jag slänger upp två iPhonebilder från min vecka som jag kan kika tillbaks på om hundra år när jag undrar vad jag gjorde tredje veckan i januari. Vad har jag hittat på då? Jag har haft finbesök från Halmstad i form av Mikaela på en middag, jag har varit på onsdagsmiddag hos Marica som bjöd på fisksoppa och nybakt bröd, haft tv-kväll hos Amanda och i slutet på veckan tvingade Amanda Amanda att kliva upp ur sängen för att äta kladdkaka med henne (väldigt bra granne det där!). Ganska bra vecka om jag får säga det själv.
 

Hänger i Halmstad

Publicerat: i Vardag
iPhone 5
 
Jag hänger hemma hos föräldrarna i Halmstad och sover jämte världens bästa pälsboll. Idag tar min bästa vän från gymnasiet sin examen. Det känns helt sjukt. Jag har inte ens börjat plugga och hon är klar. Imorgon ska hon firas och någon dag därefter åker jag tillbaks till Göteborg igen.

Det är för övrigt hur skönt som helst att bara ligga inne med en kurrande katt jämte sig medan man hör blåsten utanför och ser snön yra runt.

Kliv in och tjuvkika hemma hos mig

Publicerat: i Videoklipp
 
Välkomna hem till mig, nu kan ni få kliva in hos mig och ta er en liten tjuvkik på hur jag bor.
Jag trivs som fisken i vattnet här. Läget är perfekt - nära till allt, storleken på lägenheten är perfekt och även om jag tyckte förvaringsmöjligheterna var urkassa från början så har jag lyckats få plats med alla mina grejer ändå. Jag känner mig redan så hemma att det känns tufft att jag måste lämna lägenheten om sex månader.
 

I en brandtrappa

Publicerat: i Porträtt
 
5Dmk3 + 24-70/2.8

Amanda och jag plåtade i vår brandtrappa sist. Höjdrädda jag höll bokstavligt talat på att skita ner mig. Mina knän skakade. Jag trodde verkligen inte jag var så höjdrädd, och jag förstår inte var rädslan kommer ifrån. Jag vet ju att jag inte kommer trilla ner.
 

Lägenhetsfilm på g!

Publicerat: i Vardag
 
5Dmk3 + 24-70/2.8L
 
Jag har hållt på med en liten film över min lägenhet som jag utlovat sedan tidigare. Äntligen har jag börjat komma i ordning här tillräckligt för att våga visa upp det... Filmen dyker troligtvis upp här imorgon.
 

Ottan & Michan #2

Publicerat: i Videoklipp
 
Ottan & Michan #2 är här!
Woho! Succén är tillbaks. Eller? I vilket fall som så får ni hänga med på en tre timmar lång fika med mig och Michan. För att ni inte ska somna så har jag klippt ihop godbitarna från denna fikan vi tog innan jul. Min förhoppning är att få med Michan på fler videos ihop, det är ju så kul! Denna gången var hon ju lite halvt omedveten om det... Har ni några tips på vad vi kan hitta på? Något speciellt ni hade velat se? Kommentera vettja! (Och hjälp mig peppa Michan!)
 

Kakmonster

Publicerat: i Vardag
 
X-E1 + 18-55/2.8.4
 
Igår sprang jag och Michaela runt på stan i evigheter på jakt efter ett fik som skulle ha kakbuffé enligt en artikel om Göteborgs tio bästa fik. Inte tusan kunde vi hitta det fiket... Efter en himla massa googlande så hittade vi en bild av hur det såg ut utvändigt och insåg att vi stod på samma ställe. Men det gjorde inte fiket. Så med all sannolikhet är det väl nerlagt. Synd för två kakmonster som oss. Vi kände snabbt doften av socker på ett annat fik och tröstade oss med en ynka kaka där istället för en hel buffé.

Projekt: 46 PHOTOS

Publicerat: i Tips
 
Som ni vet så har min fotoinspiration varit ganska låg under de senaste året även om det gått i vågor. Så när min vän Teten berättade att hon fått en bok med en massa fotoprojekt i julklapp som hon tänkte genomföra och frågade om jag ville hänga på var jag inte sen med att tacka ja - så länge allting var kravlöst, ingen tidspress eller deadline. Min plan är att genomföra alla 46 uppdrag under detta året dock. Det är dags att väcka min fotoinspiration och utvecklas genom att fota något annat än porträtt och vardagsbilder.
 
Vill du också hänga på? Här är de projekten vi har tänkte genomföra.
 
46 PHOTOS
1. Mogic - moments of magic
Fånga ett ögonblick, en omgivning eller något annat fint i vardagen.
2. Rule of thirds
En bild där man verkligen följer tredjedelsregeln.
3. Do your lines
En bild uppbyggd av linjer, t.ex. trappor, träd.
4. Framing
Använd någonting naturligt för att dra uppmärksamhet till något i bilden.
5. Shadows
En bild där skuggor är huvudmotivet.
6. Shutter zoom
En bild där man använt tekniken shutter zoom.
7. Colours
En bild i temat färg.
8. Seeing red
En bild i temat röd. Rött symboliserar bl.a. passion, kärlek, begär, ilska, krig, fara, blod, beslutsamhet och styrka.
9. Green with envy
En bild i temat grön. Grönt symboliserar bl.a. harmoni, utveckling, fräsch, fertilitet, stabilitet och uthållighet.
10. Orangeglow
En bild i temat orange. Oranget symboliserar bl.a. glädje, entusiasm, kreativitet och uthållighet.
11. Feeling blue?
En bild i temat blå. Blått symboliserar bl.a. tillit, lojalitet, visdom, förtroende, intelligens, tro, sanning, lugn och himmel.
12. Mellow yellow
En bild i temat gul. Gult symboliserar bl.a. glädje, lycka, intellekt, energi, optimism och solsken.
13. All white?
En bild i temat vit. Vitt symboliserar bl.a. perfektion, oskuld, oskyldighet och fred.
14. People-less portraits
Beskriv en person endast genom att fota accesoarer.
15. Pregnantpause
En gravidfotografering.
16. Newborn babies
Fota ett nyfött barn.
17. Little people
Fota barn.
18. Furry friends
Fota hundar/katter, gärna så mänskligt som möjligt. Använd kanske en fluga, ett par solglasögon eller något annat som rekvisita.
19. We are family
Ta ett familjeporträtt.
20. Selfportrait
Självporträtt. Gärna med någon rolig rekvisita.
21. Still life
Ett stilleben.
22. Photo message
Ett porträtt med någon med ett A4-papper med ett meddelande på.
23. Playsnap
Välj ett motiv, en hund, en dörr, en övergiven cykel eller vad som helst. Ta sedan fyra olika bilder, men på lika motiv. Fyra olika hundar, fyra olika dörrar, fyra olika övergivna cyklar - men ändå lika bilder.
24. Reflections
En bild där temat är reflektion.
25. Photographica-z
Fota bokstäver på alla möjliga olika ställen och sätt - fota så att du har hela alfabetet.
26. Blurred motion
Ett foto som fångar rörelse.
27. Panningshots
Ta ett foto där du panorerar - så att ett motiv i rörelse blir skarpt, men bakgrunden suddig.
28. Shoot 50 shots
Välj ett motiv, t.ex. en blomma, ta 50 olika bilder på samma motiv - olika vinklar, ljus, inställningar. Lägg ihop alla 50 bilderna i ett kollage.
29. Macro
En makrobild.
30. Photojourno
Fota ett journalistiskt foto - en berättande bild.
31. Shoot from the hip
Ha kameran vid höften och fota!
32. Framed!
Fota och ha med en ram i bilden för att rama in ditt motiv.
33. Your bubble
Använd en glaskula och fota igenom.
34. Drawn to photography
Rita med gatkritor på marken för att skapa miljön till ett porträtt. T.ex. rita ett par ballong i ett snöre.
35. Digitallyremastered
Hitta en klassisk poster, t.ex. "We Can Do It" (googla!). Fota ett porträtt och lägg in bakgrund, pratbubbla och liknande i Photoshop.
36. Slamdunk
Ha en kopp/glas med dryck i, släpp något i koppen/glaset så det skvätter och fota!
37. Good vibrations
Ta en högtalare eller liknande (inget du är alltför rädd om), klä in i plastfolie och lägg på flytande färg. Sätt på musik med mycket bas, så färgen hoppar och fota.
38. Flick book
Ta en hel bildserie av något, t.ex. en som blåser en bubbla av ett tuggummi. Gör en GIF-bild.
39. Bokehlove
Gör ett foto med bara bokeh, antingen som det är eller med hjälp av att göra en grej av papper och ha över linsen med t.ex. bara ett hjärta i mitten.
40. Drip
Fota droppar
41. Singel-light portrait
Ett porträtt med bara en ljuskälla.
42. Shots that rocks
Konsertbilder
43. Spirolights
Tanken är att man tar t.ex. en ficklampa, fäster i tråd och sätter i t.ex. taket. Sedan sätter man snurr på den och fotograferar det med lång slutartid.
44. Light trails
Fotografera så du får streck från ljus, t.ex. en gata med bilar, så bilar bara blir streck över bilden, men man ser resten av miljön skarp.
45. Light graffiti
Fotografera med lång slutartid och skriv/rita saker med hjälp av en ljuskälla (ficklampa exempelvis).
46. Nightshooter
Fotografera kvälls/nattfoto.
 

Amanda vid Ullevigaraget

Publicerat: i Porträtt
 
5Dmk3 + 24-70/2.8
 
Hur bra är det inte att min vän Amanda som bor två våningar under mig, inte bara är grym på att baka bullar utan även gillar att modella? Amanda har lovat att ställa upp som modell oavsett vilken galen idé jag får mitt i natten.
 
Sedan jag kom tillbaks från julfirande i Halmstad så har jag och Amanda nästan träffats en kort sväng varje dag. Hur bra som helst! Om man tycker det är trist att bo själv så är det ju definitivt såhär man ska ha det. Jag har ju tyvärr bara min lägenhet tills sommaren då jag hyr i andra hand, men undra hur mycket skitsnack och nybakta bullar vi ska hinna med innan jag flyttar?

Promenad i Slottsskogen

Publicerat: i
 
X-E1 + 18-55/2.8-4
 
Jag tog en riktig långpromenad med en vän i Slottsskogen idag. Och kan ju inte låta bli att gå förbi pingvinerna - kan vara något utav det sötaste Göteborg har att erbjuda. Sedan jag kom hem har jag ordnat med middag och redigerat bilder från en plåtning med Amanda tidigare i veckan.

Onsdagsmiddag på en torsdag

Publicerat: i Vardag
 
Fuji X-E1 + 18-55/2.8-4
 
Det är en sjuk tanke att jag och min närmsta barndomsvän, som jag har känt  sedan urminnes tider, återigen bara har 20 minuter mellan varandras hem. Istället för de fyra timmar som vi hade när jag bodde i Stockholm och hon i Göteborg. Igår var jag hemma hos henne och åt en fantastisk middag - marinerad kyckling och mango chutney & chili-sås.
 
Vi har börjat med onsdagsmiddagar. Detta började vi diskutera att vi skulle ha redan när jag var här på besök i somras. Det går kort och gott ut på att vi ska bjuda varandra på middag på onsdagar. Jag vet inte riktigt vad jag har gett mig in på, Marica är (även om hon själv inte vill erkänna det!) fantastisk i köket. Och min matlagningskunskap/känsla vet vi ju att det är och simmar på havets botten någonstans. Så varannan onsdag när det är middag hos mig kommer jag ha numret till närmsta pizzeria gömt i bakfickan. Som ni förstår måste jag nu se till att öka på mina matlagningskunskaper om jag inte vill skämmas ihjäl. Så kan inte ni ge mig era allra bästa recept så att jag kan få briljera åtminstone en gång?
 
Med tanke på att elektrikern precis lämnade min lägenhet efter att ha kopplat om spisen så att jag ska kunna ha på alla plattor samtidigt så känner jag mig mer än redo för onsdagsmiddagarna framöver... Eller ja, så fort ni delat med er av era recept då såklart! :)

En vanlig torsdag i januari

Publicerat: i Vardag
 
Fuji X-E1 + 18-55/2.8-4
 
Jag vaknade upp alldeles för sent idag och bjöd över min vän Amanda som bor två våningar under mig på en frukost då hon också var nyvaken. Efter det bestämde vi oss för att ge oss in till Nordstan och lösa några ärenden ihop där. Skönt med lite frisk luft, det behövdes efter alla mina timmars sömn.
 
Det är hur grymt som helst att ha en vän i samma hus. Amanda har sedan jag flyttade in bjudit över mig på både nybakta bullar och lussekatter. Ikväll är jag bortbjuden till en vän på middag. Fortsätter det såhär kommer jag ju bli bortskämd på riktigt!

Nyår 2013-2014

Publicerat: i Vardag
 
X-E1 + 18-55/2.8-4
 
Från en finmiddag med trerätters till en annan finmiddag med pizza.

Jag hade ett supertrevligt nyår som jag för andra året i rad spenderade tillsammans med bland annat Michan med allt som tillhör: nyårsmiddag, fyrverkerier och skålande i äcklig champagne. Jag var helt klar i huvudet hela kvällen igår, men ändå lyckades jag på något underligt sätt obemärkt bli av med min vänstra strumpa under kvällens gång. För när jag väl klev innanför dörren hemma inatt så hade bara min högra strumpa med mig.
 
Nåväl, världens bästa Michan kom hit med pizza nu ikväll. Det kan nog inte bli bättre än så! Eller jo... det blev ännu bättre nu när jag fick slänga mig i sängen med datorn. Planen är att somna framför en film nu. Ganska bra start på årets första dag.
RSS 2.0